DARI NELAYAN KEPADA CEO?-Part 1

Siapa sangka pencapaian yang dimiliki hari ini bermula dengan menjual ikan di UK. Ya, itulah detik-detik permulaan tubuhnya agensi pelancongan yang telah membara ribuan rakyat Malaysia melancong ke Eropah sejak 2016. Perjalanan bermula ketika Ibu kepada Tn.Atiq (Umi) berhijrah ke UK untuk menamatkan pengajian PHD nya. Umi membawa sekeluarga berhijrah ke UK sepanjang pengajiannya. Pada […]

Read More

COVID 19: “Ni semua salah cruise ke Itali”

Para pelancong yang menaiki kapal persiaran Costa Pacifica menyalahkan kapal mereka kerana berlayar ke “Negara paling teruk terjejas oleh Covid-19” Perkara tersebut berlaku apabila kerajaan negara Perancis telah melarang sebarang kemasukan ke negara tersebut pada minggu lalu selepas isu Covid-19 di Perancis semakin membimbangkan. Salah satu pasangan yang merupakan peserta telah memberitahu yang mereka telah […]

Read More

COVID-19 : 80% Penghasilan bunga di Netherland terpaksa dimusnahkan?

Virus COVID-19 yang melanda dunia sejak hujung tahun lalu bukan sahaja telah meragut banyak nyawa malahan juga telah menyebabkan banyak industri atau perniagaan lumpuh atau terpaksa ditutup. Perkara yang sama berlaku kepada industri pengeluaran bunga di Netherland dimana hampir 80% daripada pengeluaran bunga untuk tujuan perlancongan pada musim bunga tahun 2020 terpaksa dimusnahkan kerana tiada […]

Read More

7 Tips keselamatan ketika travel/bercuti ke luar negara.

Dalam kita berseronok travel ke laur negara, faktor keselamatan ketika berada di tempat orang merupakan satu faktor yang sangat penting untuk dititik beratkan. Ramai di antara kita yang tidak ambil peduli soal keselamatan ketika travel, dan itu boleh menyebabkan jika apa-apa berlaku ketika anda travel akan menyusahkan anda untuk cari penyelesaian. Dalam post kali ni, […]

Read More

7 Tempat yang wajib anda cuba dalam Disneyland Paris!

kalau yang lahir tahun 80 dan 90 an, mesti korang semua membesar dengan kartun-kartun awal disney kan? siapa je tak kenal Mickey Mouse, Minie Mouse, Goofy, Donald Duck, Daisy Duck, Buzz Lightyear dan banyak lagi karakter-karakter Disney yang memang kelakar dan penuh pengajaran. Untuk kipas-susah-mati Disney, mesti melawat Disneyland dah masuk dalam korang punya “bucket […]

Read More

3 sebab musim panas menjadi pilihan kaki travel ke Eropah.

Kalau tanya kaki travel, musim panas merupakan musim yang seronok untuk travel ke Eropah. Selain seronok travel bercuti, musim panas juga amat memudahkan untuk kaki travel sebab tak perlu bawa baju yang banyak dan besar-besar seperti baju sejuk. Tapi, itu bukanlah point yang saya nak highlight dalam posting ni. Ada beberapa sebab kenapa musim panas […]

Read More

TRAVEL GROUP ATAU D.I.Y?

kalau anda merancang untuk travel, apa cara yang anda pilih untuk travel? Ada yang suka travel secara “bacakpacking”, ada yang suka design sendiri dan ada juga yang terus cari pakej travel. Anda yang mana? Dalam posting ni, kami kongsikan kelebihan dan perbezaan antara travel dengan group atau travel D.I.Y. 1. Join pakej Travel Agency Untuk […]

Read More

Segalanya Yang Anda Perlu Tahu Tentang Insurans Perjalanan a.k.a “Travel Insurance”

Apakah insurans perjalanan? Perlu ke? Dalam post kali ni, Mood akan cuba menerangkan apakah kepentingan insurans perjalanan atau travel insurance ni supaya anda boleh travel tanpa risau. OK? Jika anda klik artikel ni, mesti anda pernah terdengar tentang insurans perjalanan atau “travel insurance” tetapi tidak tahu apa sebenarnya faedah insurans perjalanan ni, atau anda munkin […]

Read More

Cuti Umum 2020 (Malaysia Public Holiday 2020)

Mesti anda ada planning sesuatu untuk cuti sekolah 2020 ni kan? Ada yang plan nak bercuti ke Sabah Sarawak, ada juga yang bercadang untuk bercuti ke Eropah, ada yang nak balik kampung dan sebagainya. Kali ni Mood Travel nak share dengan anda, kalendar cuti sekolah 2020 untuk kemudahan bersama. Plan awal-awal, senang sikit kan? Dekat […]

Read More