So kalau anda planning pertama kali untuk ke Eropah, apakah 5 tips yang paling berguna mesti anda tahu?

Sebelum itu…

Eropah mencatatkan destinasi pilihan utama pelancong kerana pelbagai keunikan ditonjolkan termasuk dari segi keindahan alam, kepadatan budaya, politik dan sosial, ekonomi, kesihatan, perumahan serta pendidikan.

So jom baca dan share, 5 tips melancong ke Eropah

Image result for europe summer

1.Elakkan Bercuti untuk Musim panas


Bulan Jun hingga September merupakan musim yang paling ramai pelancong ke Eropah, jika anda mahu bercuti dengan kos rendah , elakkan untuk pergi pada musim ini. Anda boleh pergi pada musim yang lain kerana kos melancong ke eropah pada musim panas berkali ganda mahal.

Image may contain: 15 people, people smiling, outdoor

2. Bercuti dalam Kumpulan yang kecil atau besar


Orang kata berdua lebih baik dari seorang , lebih ramai lebih bagus kerana jika kita keseorangan, banyak kemungkinan yang akan berlaku dan diri mungkin akan sentiasa berada dalam bahaya.


Banyak kelebihan apabila bercuti berkumpulan , antaranya kita boleh kongsi bilik, bergambar bersama, kongsi kenderaan, boleh berkongsi pendapat untuk membeli belah.

Cuma masing โ€“ masing harus pandai bertolak ansur antara satu sama lain, supaya segala percutian berjalan dengan lancar.

Image may contain: 1 person, smiling, sky and outdoor

3. Sediakan pakaian yang sesuai


Terutama pada musim sejuk kemuncaknya pada bulan Disember, Januari dan Februari. Suhu sesetengah tempat pada bulan tersebut boleh mencecah bawah paras beku -15ยฐc.

Pakaian dan kelengkapan musim sejuk sangat penting. Jaket tebal, baju thermal, sarung tangan, kasut bertutup dan penutup kepala.

Image result for pick pocket

4. Hati-hati dengan Penyeluk saku


Walaupun negara eropah maju, kegiatan penyeluk saku juga sangat maju dan laju. Jangan mudah terpedaya dengan orang disekeliling, sentiasa berhati-hati, kadang kala buat tidak tahu itu lebih baik dari melayan orang tidak dikenali di tepi jalan.

5. Simpan atau bawa sekali barang berharga anda semasa berada di dalam tandas


Orang kata sediakan payung sebelum hujan,  lebih baik sediakan beg kalis air sebelum dikebas orang.

Jika ke tandas untuk mandi, masukkan barang berharga anda ke dalam beg kecil dan bawa sekali ketika mandi, biarkan apa orang nak kata, asal tidak merana jika berlaku kecurian.

All right? Saya harap post kali ni sangat berguna untuk anda kalau planning nak ke Eropah buat pertama kali.

Image may contain: 1 person, smiling, snow and outdoor

Kalau anda nak tahu lebih lanju mengenai paket ke Eropah bersama dengan Mood Travel, komen di bawah ye! ๐Ÿ™‚