10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melancong Ke Eropah

Wah bestnya dapat travel ke luar negara! Europe pulak tu. Dapatlah tick off semua bucketlist untuk tahun ni. Eh, jangan seronok seronok dulu ya. Sebelum kita nak ke luar negara, mesti kita kena ada preparation untuk memastikan perjalanan kita nanti lancar dan tak menyusahkan diri ataupun orang lain, lagi-lagi kalau pegi dengan travel agency. Sebelum […]

Read More

7 Tempat yang wajib anda cuba dalam Disneyland Paris!

kalau yang lahir tahun 80 dan 90 an, mesti korang semua membesar dengan kartun-kartun awal disney kan? siapa je tak kenal Mickey Mouse, Minie Mouse, Goofy, Donald Duck, Daisy Duck, Buzz Lightyear dan banyak lagi karakter-karakter Disney yang memang kelakar dan penuh pengajaran. Untuk kipas-susah-mati Disney, mesti melawat Disneyland dah masuk dalam korang punya “bucket […]

Read More

3 sebab musim panas menjadi pilihan kaki travel ke Eropah.

Kalau tanya kaki travel, musim panas merupakan musim yang seronok untuk travel ke Eropah. Selain seronok travel bercuti, musim panas juga amat memudahkan untuk kaki travel sebab tak perlu bawa baju yang banyak dan besar-besar seperti baju sejuk. Tapi, itu bukanlah point yang saya nak highlight dalam posting ni. Ada beberapa sebab kenapa musim panas […]

Read More

TRAVEL GROUP ATAU D.I.Y?

kalau anda merancang untuk travel, apa cara yang anda pilih untuk travel? Ada yang suka travel secara “bacakpacking”, ada yang suka design sendiri dan ada juga yang terus cari pakej travel. Anda yang mana? Dalam posting ni, kami kongsikan kelebihan dan perbezaan antara travel dengan group atau travel D.I.Y. 1. Join pakej Travel Agency Untuk […]

Read More

5 AKTIVITI LUAR BIASA ANDA WAJIB CUBA KETIKA DI EROPAH PADA MUSIM PANAS

Apabila memikirkan tentang aktiviti yang boleh dilakukan ketika melawat negara-negara di Eropah, pasti anda teringat akan aktiviti yang cliché yang selalu pelancong lakukan. Harini, kami akan tunjukkan bagaimana anda boleh menikmati musim panas gaya rakyat tempatan di beberapa negara Eropah yang daripada santai, tidak ekstreme, dan semestinya tidak meletihkan supaya anda dapat menikmati percutian anda […]

Read More

Melancong Ke Eropah : 5 Tempat Wajib Yang Tak Pernah Terfikir Untuk Pergi Pada Musim Panas

Apabila bercakap tentang percutian musim panas dan melancong ke Eropah, pasti sudah terbayang lautan biru dan pasir putih yang menanti. Tolak percutian tropika anda yang mainstream itu ketepi, dan cuba pula percutian budaya yang unik di Eropah! Tapi, d imana? Melancong Ke Eropah : 5 Negara Unik Jom kita tengok dekat bawah 5 tempat unik […]

Read More

Segalanya Yang Anda Perlu Tahu Tentang Insurans Perjalanan a.k.a “Travel Insurance”

Apakah insurans perjalanan? Perlu ke? Dalam post kali ni, Mood akan cuba menerangkan apakah kepentingan insurans perjalanan atau travel insurance ni supaya anda boleh travel tanpa risau. OK? Jika anda klik artikel ni, mesti anda pernah terdengar tentang insurans perjalanan atau “travel insurance” tetapi tidak tahu apa sebenarnya faedah insurans perjalanan ni, atau anda munkin […]

Read More

Cuti Umum 2020 (Malaysia Public Holiday 2020)

Mesti anda ada planning sesuatu untuk cuti sekolah 2020 ni kan? Ada yang plan nak bercuti ke Sabah Sarawak, ada juga yang bercadang untuk bercuti ke Eropah, ada yang nak balik kampung dan sebagainya. Kali ni Mood Travel nak share dengan anda, kalendar cuti sekolah 2020 untuk kemudahan bersama. Plan awal-awal, senang sikit kan? Dekat […]

Read More

Malu Untuk Solat Ketika Travel Di Luar Negara?

Mungkin anda tertanya-tanya, bagaimana untuk solat ketika travel di luar negara yang mungkin penduduknya bukan majority Muslim? Adakah anda perlu cari masjid atau boleh sahaja solat di mana-mana dengan selamat? Niat awal yang baik, insyaAllah akan ditujukan oleh Allah dengan pengakhiran yang baik. Maka bersangka baiklah kepada Allah. Setiap ujian yang kita tempuhi adalah sebuah […]

Read More

5 Tips Melancong Ke Eropah Buat Pertama Kali

So kalau anda planning pertama kali untuk ke Eropah, apakah 5 tips yang paling berguna mesti anda tahu? Sebelum itu… Eropah mencatatkan destinasi pilihan utama pelancong kerana pelbagai keunikan ditonjolkan termasuk dari segi keindahan alam, kepadatan budaya, politik dan sosial, ekonomi, kesihatan, perumahan serta pendidikan. So jom baca dan share, 5 tips melancong ke Eropah […]

Read More

Get Updates & More

Thoughtful thoughts to your inbox

Newsletter

*We Never Send Spam